אם בעבר הלא רחוק נחשב המושג כלי עבודה לנחלתם הבלעדית של בעלי מקצוע, הרי שהיום, בעידן המודרני, מילים כמו מקדחה חשמלית, מברגה נטענת, מסור או פטישון הפכו שגורים בפינו והינם מצרך יסוד בכל בית בישראל.
כלי עבודה – כולנו זקוקים להם, על-מנת שנוכל לבצע את משימות התחזוקה הפשוטות או המורכבות בביתינו, מבלי שנרגיש עצמנו תלויים בבעלי מקצוע או בחסדיהם של חברים.
אך איך נדע לאילו כלי עבודה אנו זקוקים בארגז הכלים הפרטי שלנו?
ובכן – בכל ארגז כלים בסיסי ראוי שימצאו הכלים הבאים:
פטיש – רצוי במשקל שבין 300 גרם ל-1 קילוגרם
מברגים – רצוי לפחות שתי מידות של מברג פיליפס – מספר אחד ומספר שניים, ושתי מידות של מברג שטוח – ברוחב להב של 4 מ''מ ו-6 מ''מ. אלו יספקו למרבית היישומים בסביבה הביתית.
פלייר פטנט – הינו פלייר בעל יכולת נעילה, המאפשר חביקת האלמנט הרצוי ללא שימוש במאמץ פיזי.
סכין יפנית – רצוי מאיכות טובה
סרט מדידה – המכונה במחוזותינו גם "מטר"
סט מפתחות אלן – רצוי במידות מילימטריות ומאיכות טובה, למשל של יצרן כלי העבודה סיגנט
מפתח צינורות – רצוי במידה ''10 עד ''12, המתאימות למרבית היישומים הביתיים
מפתח שבדי – המשמש לפתיחה וסגירה של ברגים ואומים
סט בוקסות – לא חובה, אבל מומלץ, ורצוי מאיכות טובה, למשל של סיגנט
קטר – רצוי כמובן איכותי
ועכשיו לחלק המהנה – כלי עבודה חשמליים – מקדחה רוטטת, מברגת אימפקט, פטישון, מה בעצם כל זה אומר?
ובכן – מקדחה רוטטת זהו כלי עבודה המשמש לקדיחת חורים בכל סוגי החומרים. מקדחה מאיכות טובה של יצרן כלי עבודה ידוע כגון בוש, מקיטה, היטצ'י , דה-וולט או ריובי תוכל לבצע עבודות קידוח מאומצות בבטון ללא מאמץ רב. על מנת לקדוח חור בבטון נשתמש במצב רטיטה, כאשר בנוסף לפעולת הסיבוב, תנודות הרטט יסייעו לקידוח. כאשר נרצה לקדוח בחומרים אחרים כגון מתכות או עץ, נשתמש בקידוח ללא רטט. למברגה נטענת יידרש מאמץ רב יותר לביצוע פעולת הקידוח, בין היתר משום שמהירות הסיבוב נמוכה יותר מאשר של מקדחה רוטטת חשמלית. מאידך עבודות הברגה הינן קשות לביצוע עם מקדחה רוטטת, אך קלות לביצוע עם מברגה נטענת, בין השאר משום שבזו יש קלאץ' – מנגנון המאפשר לנו לקבוע / לווסת את עוצמת הסגירה של הבורג. כמעט בכל מברגה נטענת קיים מצב קידוח, המבטל את פעולת הקלאץ'. כאשר נרצה לבחור מברגה, ולאחר שהגדרנו תקציב, נרצה לשים לב למספר דברים:
ראשית – רצוי שהמברגה תהיה מאחד מהיצרנים המוכרים כגון מקיטה, בוש, היטצ'י או דה-וולט. ראוי לציין, כי בשנים האחרונות התוספו לשוק מספר יצרנים נוספים פחות מוכרים, אך חלקם מפתיעים לטובה עם כלים בעלי איכות ייצור גבוהה, תכנון ארגונומי מתקדם ואמינות טובה מאוד. חלק מהשמות החדשים שראוי לציין לטובה הם דורופיקס, מוסטה, אימסק הדרום קוריאנית שממש "משחקת אותה", אסאקי ואף יונדאי שרושמת דריסת רגל מרשימה בשוק.
חזרה לענייננו – מברגת אימפקט הפכה למצרך אופנתי ומבוקש בעת האחרונה, אך האם עבור המשתמש הממוצע מברגת אימפקט כדאית או שימושית יותר מאשר מברגה-מקדחה?
הסיבה העיקרית לפופולריות הרבה של מברגות האימפקט, המכונות גם מברגות רטיטה, היא מהירות הסיבוב הגבוהה שלהן ביחס למברגות המוכרות, מה שהופך את השימוש בהן למהנה במיוחד בעת עבודה עם ברגים. בנוסף, אותן רטיטות מגבירות את עוצמת הסגירה המירבית של ברגים (עוצמה הנמדדת ביחידות של ניוטון-מטר). כך שאם אנו אוהבי עבודות עץ או גבס, סביר להניח שנמצא את השימוש במברגת אימפקט מהנה במיוחד.
פטישון – זהו כלי המיועד בראש ובראשונה לקידוח מאומץ בבטון וגם לעבודות סיתות וחציבה קלות, כמו למשל חציבת תעלה בקיר לצורך הסתרת כבל חשמל. רוב הפטישונים באים עם בורר המאפשר לבחור מבין שלושה מצבי עבודה:
קידוח רגיל (לברזל או עץ): קידוח עם רטט (לבטון) ומצב חציבה המבטל את פעולת הסיבוב
יתכן ואנו אנשי עשה זאת בעצמך של ממש, או פשוט אוהבים את אינסוף אפשרויות היצירה שעולם כלי העבודה פותח בפנינו, ואולי בלי לשים לב, נמצא את עצמנו מצויידים בבית מלאכה של ממש, עם קומפרסור, גנרטור, רתכת אלקטרונית, מפוח לגינה, שואב אבק תעשייתי לחדר המלאכה, ואיזה מסור שולחני לקינוח...
ולא לשכוח את הכי חשוב – להצטייד באביזרי הבטיחות הדרושים – נעלי בטיחות עם כיפת מגן, כפפות עבודה ומשקפי הגנה.
עבודה נעימה!
|